Talven uusi ennätys sähkönkäytössä

Texasin tilanne ei toistu Suomessa, sähköä riittää ja sähköverkko kestää  

Sähkön tähänastinen kulutushuippu tuli tammikuun puolivälin kylmän jakson aikana. Kuluneen vuorokauden kiristynyt pakkanen nosti sähkön kulutuksen vielä pykälää korkeammalle. Talven aiempi ennätys oli 15.1. yhdeksän ja kymmenen välillä aamulla, jolloin sähköä kului 14 230 megawatin teholla, kun torstai aamun vastaava lukema oli 14 267 megawattia 

Kylmät säät ovat seurausta pohjoisten napa-alueiden lämpenemisestä, jonka seurauksena kylmää ilmaa on virrannut etelämmäksi. Yhdysvalloissa pakkaset ovat koetelleet eteläisiä osavaltioita, ja varsinkin Texasissa kodit ovat olleen kylminä ja pimeinä.    

Texas on eristänyt energiajärjestelmänsä muista osavaltioista välttyäkseen liittovaltiotason sääntelyltä. Texasista menee hyvin vähän piuhoja muihin osavaltioihin, toteaa Energiateollisuuden markkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa. – Onneksi tilanne on täysin päinvastainen Suomessa. Sähköä voidaan viedä, ja sitä tuodaan nykyisin jatkuvasti. Tuonnin merkitys korostuu silloin, kun kulutushuippuja pitää tasata. Olkiluoto kolmosen valmistuminen vie tuonnin painopistettä talven kylmimpiin päiviin.  

Sähkön tuonnin volyymi aamun huipputuntina oli kolmen tuhannen megawatin luokkaa, ja sen osuus kulutuksesta (21,6 prosenttia) poikkeaa melko vähän viime vuoden keskiarvosta (18,5 prosenttia)Hyvä tuulivoimasää ja tehoreservin jo aiemmin päätetyt testaukset nostivat kotimaisen sähköntuotannon yli 11 000 megawattiin, ja kulutushuippua madalsi myös teollisuuden kysyntäjousto.  

Joustava tuotantojärjestelmä huolehtii osaltaan siitä, että tuotanto kykenee vastaamaan kysyntään. Kylmän sään sattuessa kaukolämmön tuotanto luonnollisesti nousee, ja sähköä ja lämpöä tuottavat yhteistuotantolaitokset (CHP) nostavat tuotantoaan, jolloin siis myös sähköä syntyy enemmän.  

Yhteistuotannosta ja sitä tukevasta investointiympäristöstä kannattaa pitää huolta, toteaa Energiateollisuus ry:n sähkömarkkina-asiantuntija Petteri Haveri. – Vastuu energian riittävyydestä kuuluu tuottajien lisäksi myös eduskunnalle, joka säätää lait, jotka muodostavat kehikon missä yritykset päättävät investoinneista ja purkupäätöksistä, Haveri jatkaa.  

Itä-Helsingissä aamupäivällä ollut laaja sähkökatko vei sähköt 20.000 taloudelta, mutta häiriö ei liittynyt lämpötilaan, vaan Herttoniemen sähköasemalla ilmenneeseen tekniseen vikaan. Pitkät sähkökatkot ovat Helsingin seudulla erittäin harvinaisia.