Säteilyturvakeskus: Tšernobylin lähellä kohonneet säteilytasot eivät aiheuta vaaraa Suomessa

Vuonna 2005 otetussa kuvassa näkyy voimalan vanha suojarakennus, sarkofagi. Petr Pavlicek/IAEA

Ukrainan presidentinkanslian mukaan Venäjän joukot onnistuivat ottamaan hallintaansa Tšernobylin ydinvoimalan torstai-iltana 24.2.2022. Ukrainan ydinturvallisuusviranomaisen julkaisemien tietojen mukaan säteilytasot laitoksen lähistöllä ovat kohonneet torstai-illasta alkaen. Arvot ovat nousseet reaktorien lähistöllä, mutta eivät kauempana olevissa mittapisteissä. Nousu on paikallista eikä aiheuta säteilyhaittaa Suomessa.

Tšernobylissä, nykyisen Ukrainan alueella, tapahtui ydinvoimalaonnettomuus keväällä 1986. Onnettomuuden seurauksena laitosalueen ympärille muodostettiin halkaisijaltaan 30 kilometrin suojavyöhyke. Radioaktiivisen saastumisen vuoksi pääsy vyöhykkeelle on rajoitettu.

Alueelta ei sotatilan vuoksi saa täsmällistä ja varmistettua tietoa säteilytilanteesta. On arvoitu, että alueella liikkuu raskaita ajoneuvoja, jotka nostavat ilmaan radioaktiivisuutta sisältävää pölyä. Ilmaan noussut radioaktiivinen pöly nostaa säteilytasoa paikallisesti, mutta vaaraa ei aiheudu Suomeen.

Suomessa ei pidä ottaa joditabletteja

Tšernobylissä kohonneen säteilytason takia Suomessa ei ole tarvetta hankkia joditabletteja. Ennen kaikkea joditablettia ei saa ottaa ilman viranomaisten ohjetta. Joditablettia ei tule koskaan ottaa varmuuden vuoksi, sillä on tärkeää ottaa tabletti oikeaan aikaan. Liian aikaisin tai myöhään otettuna sen suojavaikutus heikkenee.